Aangepast Sporten

Samenwerkingsverband aangepast sporten in Zaanstreek/Waterland

Mensen met een beperking (lichamelijke, verstandelijke, auditief, visueel of chronisch) die willen sporten zijn vaak afhankelijk van het aanbod dat de regio biedt. Sport en spel voor CVA-patienten wordt bijvoorbeeld in Zaandam aangeboden, zwemmen voor kinderen met een verstandelijke beperking in Zuidoost-Beemster, atletiek voor mensen met een verstandelijke beperking wordt in Edam georganiseerd, enzovoort. Deze regionale spreiding is ontstaan omdat het onmogelijk is om alle aangepaste takken van sport in elke gemeente afzonderlijk te organiseren. De doelgroep hiervoor is te klein.

Sport doet goed, dat weten wij allemaal. Ook de waarde van aangepast sporten is geen punt van discussie. Juist voor mensen met een lichamelijke dan wel verstandelijke beperking of chronische aandoening is sport uitermate belangrijk. Om grenzen te leren kennen en verleggen, maar ook zeker om het zelfvertrouwen te vergroten. Helaas is onbekendheid met aangepast sporten een belangrijke reden dat veel potentiële sporters nog niet actief zijn. Daarom hebben is er een brochure 'Wegwijzer aangepast sporten Zaanstreek/Waterland'.

Sporten met Fibromyalgie of MS? Zeker weten!
Heeft u Fibromyalgie of MS en wilt u graag wat meer bewegen? Dat kan! Onlangs is er een nieuwe bewegingsactiviteiten gestart speciaal voor mensen met Fimbromyalgie of MS. Het gaat hier om sporten onder deskundige begeleiding waarbij tevens rekening wordt gehouden met uw specifieke mogelijkheden.

Voor veel mensen met een van deze aandoeningen is het bijna vanzelfsprekend, om vanwege de pijn, steeds minder te bewegen. Helaas realiseren zij zich vaak niet dat hun conditie daarmee snel achteruit gaat.

Het gevolg hiervan is dat de klachten waarschijnlijk zullen toenemen. Om deze cirkel te doorbreken is aangepast sporten een prima middel gebleken.

De sportactiviteit vindt plaats op de dinsdagmiddag van 13.15 uur tot 14.15 uur in Buurtcentrum Hogendijk aan de Hogendijk 81 in Zaandam. De activiteit staat onder leiding van Jasmijn Dijkstra en/of Sander Jaakke, zij zijn bekend met het lesgeven aan verschillende doelgroepen op het gebied van aangepast sporten. De groepswijze oefeningen zijn op het volgende gericht: trainen en bewegen op ieder niveau, vergroten van de bewegelijkheid van de spieren en gewrichten, vergroten van kracht en uithoudingsvermogen en het vergroten van de functionele mogelijkheden. Bovendien is het erg gezellig en heeft u de mogelijkheid om informatie en ervaringen uit te wisselen. Treuzel niet maar pak uw gympen uit de kast en ga aan de slag!

Voor meer informatie kunt u terecht bij Jasmijn Dijkstra of Sander Jaakke, telefoon: (06) 38 083 498.

Bewegen in warm water voor mensen met Fibromyalgie, Reuma of MS
Zwemmen is een sportieve activiteit die bijna iedereen met een lichamelijke beperking kan beoefenen, aangezien bewegen in wat er minder belastend is en de bewegingsmogelijkheden vaak meer zijn. Veel mensen met een lichamelijke beperking kiezen bij hun sportbeoefening dan ook voor een (warm)wateractiviteit. In deze nieuwe oefengroep kunnen met name mensen met Fibromyalgie, Reuma of MS terecht die in het reguliere aanbod net buiten de boot vallen maar toch lekker actief bezig willen zijn.

Deze activiteit vindt plaats op de donderdagochtend van 11.30 uur tot 12.30 uur en op de vrijdagavond van 18.15 uur en 19.15 uur. Iedere les zullen specifieke spieroefeningen gegeven worden ter versterking en ontspanning. De deelnemers zullen op deze manier groepsgewijs werken aan hun soepelheid en conditie.

De nieuwe groep oefent in het instructiebad van Zwembad De Watering aan de Noordsterweg 2 in Wormveer. De watertemperatuur is 31 á 32 C. Tijdens deze les heeft de groep het bad voor zich alleen. De omgeving is dus heerlijk rustig terwijl in het water lekker geoefend zal worden. De deelnemersbijdrage is zes euro per les (de eerste les is gratis). Voor deelname aan deze activiteit is een verwijzing van uw arts of specialist niet noodzakelijk.

Zoals u ziet biedt deze nieuwe zwemactiviteit vele nieuwe mogelijkheden voor mensen met Fybromyalgie, Reuma of MS om te kunnen genieten van het vrije gevoel dat (warm) water kan bieden. Als u dit (opnieuw) wilt ervaren kom dan langs en doe mee! Voor meer informatie en aanmelding: Sander Jaakke of Jasmijn Dijkstra, telefoon (06) 38 083 498.

Bowlen voor mensen met een verstandelijke beperking
Vorig jaar heeft Emmy Kempers een kleine start gemaakt met bowlen voor mensen met een verstandelijke beperking. Na een fantastische proefperiode heeft zij besloten om met aangepast bowlen voor deze groep jongeren door te gaan. Bowlen is een sport waaraan iedereen kan meedoen. Bovendien is het erg gezellig. Je speelt met een klein groepje en als je het spel nog niet kent, is dat geen enkel probleem. De spelregels worden je zo uitgelegd.

De minimale leeftijd om je een keer in te schrijven is 15 jaar. Een keer in de 14 dagen wordt er gebowld op de woensdagavond van 18.30 uur tot 19.30 uur in het Bowling- en Partycentrum aan de Vrieschegroenstraat 3 in Zaandam. Er zijn dan 10 banen ter beschikking. Wij proberen met drie personen op een baan te spelen, zodat je in deze tijd twee games kan bowlen. Het kost 2.20 euro per game, dus voor een avond betaal je 4.40 euro.

Er wordt recreatief gebowld, dat wil zeggen dat je niet in wedstrijdverband bowlt, maar tegen jezelf. De punten (score) die je gooit worden netjes bijgehouden en vermeld op een speciaal scorebord. Ben je nieuwsgierig? Kom dan langs en doe mee!

Voor meer informatie informatie kun je terecht bij: Emmy Kempers, telefoon (075) 615 80 29.

Doe mee met Goalball!
Concentratie, spanning en reactie-vermogen, dat zijn de ingredienten die de sport goalball zo boeiend maken. Puur vertrouwen op het gehoor of gevoel. Goalball is een balsport die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor mensen die goed kunnen zien is deze sport uitstekend te beoefenen. Alle spelers dragen immers een afgeplakte skibril zodat voor wat betreft het 'zien' iedereen gelijk is. Het spel wordt gespeeld met een rubberbal van 1250 gram met belletjes aan de binnenkant. Met deze bal wordt onderhands gegooid of gerold. Omdat de bal buiten bijna niet te horen is wordt er altijd binnen gespeeld.

Een goalballteam bestaat uit drie spelers, een middenspeler en twee vleugelspelers. Zij hebben als taak het doel, dat negen meter breed is, te verdedigen. Daarnaast moeten zij proberen te scoren door de rinkelbal bij de tegenpartij over de doellijn te krijgen. Deze lijn bevindt zich achttien meter verderop.

Als je nieuwsgierigheid voldoende is geprikkeld, kom dan eens langs. Je bent van harte welkom, elke woensdagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur in het gymlokaal op de Langemeerstraat, hoek Twiskepolderstraat in Edam. Natuurlijk is er een mogelijkheid om zelf mee te doen! Neem daarom een lange trainingsbroek en gymschoenen mee. Voor meer informatie kunt u terecht bij Wim Hoogterp, telefoon (0299) 644 288

Sportactiviteiten voor CVA-patienten
CVA (Cerebro Vasculair Accident) en toch sportief bewegen? Dat kan! Mensen die een CVA hebben gehad wordt de mogelijkheid geboden om te ervaren hoe ontzettend leuk sporten kan zijn. Maar dat is lang niet alles wat sporten u te bieden heeft. Zo helpt sporten u ook om beter om te leren gaan met uw lichaam. U krijgt meer zelfvertrouwen, wordt behendiger en daardoor minder afhankelijk van anderen.

Het bewegingsaanbod bestaat uit verschillende activiteiten die gericht zijn op verbetering van de algemene conditie en mobiliteit. Daarnaast is het onderlinge contact natuurlijk ook van zeer grote waarde.

De activiteiten staat onder deskundige begeleiding van sportleiders en fysiotherapeuten. Extra begeleiders zijn dus welkom! Dus heb je een sportopleiding (ALO of CIOS) of de opleiding fysiotherapie gedaan en lijkt het je leuk om met deze doelgroep iets te doen, bel dan een van de onderstaande nummers.

De sportactiviteit vindt, vanaf september tot en met mei, elke vrijdag van 18.00 uur tot 19.30 uur plaats in sporthal de Vang aan de Koningsgeelstraat 1 te Zaandam. De deelnamekosten bedragen 75 euro per jaar. Elke training wordt begonnen met een warming-up en een aantal (grond)oefeningen. Daarna kan men binnen de eigen mogelijkheden, tempo en interesse deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals badminton, tafeltennis en boccia.

Is het tot nu toe nog altijd gebleven om te gaan sporten? Pak dan nu de telefoon en bel of kom eens langs om eenmalig een gratis proefles mee te doen! Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Evert Wijtvliet, telefoon (075) 628 79 72 of Wim van Atten, telefoon (075) 617 05 73.
 
Electrisch Rolstoel-hockey
Lekker zweten en in teamverband bezig zijn. Met z'n allen trainen en gezellig samen naar een toernooi gaan of competitie spelen. Daar waar je andere rolstoelhockeyers tegenkomt, die hetzelfde doel voor ogen hebben. De eerste prijs binnen halen en lekker actief bezig zijn.

Hockey is een sport waaraan iedereen kan meedoen, dus ook mensen met een lichamelijke beperking. Om deze ogenschijnlijke moeilijke sport te kunnen beoefenen zijn relatief weinig aanpassingen nodig. Een iets lichtere hockeystick, een gatenbal en wat aangepaste regels zijn in veel gevallen al voldoende om hockey voor deze doelgroep toegankelijk te maken. Een ander belangrijk verschil is dat het niet op een veld in de buitenlucht wordt gespeeld maar binnen in een sporthal.

Electrisch rolstoelhockey (E-hockey) is bedoeld voro mensen die zijn aangewezen op het dagelijks gebruik van een electrische rolstoel. Electrische rolstoelhockey kan zelfs beoefend worden als de hand of armfunctie te gering is om de stick vast te houden. Dan wordt een speciale T-stick op de stoel gemonteerd en kan de speler door behendig te sturen toch de bal spelen.

Zin gekregen om het een keer uit te proberen? Dan ben je van harte uitgenodigd op de wekelijkse training van de Zaansticks (REVAS Zaanstreek) op vrijdagavond van 18.00 uur tot 19.30 uur in sporthal De Vang aan de Koningsgeelstraat 1 te Zaandam. Als je iets wilt weten over elektrisch rolstoelhockey dan kun je contact opnemen met Kelly Nugter, telefoon (075) 631 0106 of Evert Wijtvliet, telefoon (075) 628 79 72.

Werkzaamheden aan SK-website

Beste bezoekers van onze website, U zult gemerkt hebben dat de laatste periode de website iets minder frequent bijgehouden wordt. Dit komt door het feit dat we achter de schermen heel druk bezig zijn met de vormgeving en voorbereiding van een nieuwe website. Vandaar dat we tot nader order geen content bijwerken. Mocht u zaken hebben die gepubliceerd moeten/kunnen worden in onze evenementenkalender, dan kunt u deze mailen naar info@sport-koepel.nl. Wij hopen op uw begrip!  :: Lees meer
 

9e Mastermate Divema AvondWandelVierdaagse komt eraan!

Mei lijkt nog heel ver weg maar stiekem is het alweer bijna zover, de 9e editie van de Mastermate Divema AvondWandelVierdaagse 2019. Ook dit jaar gaan we weer lopen en dat doen we van 20 mei tot en met 24 mei. Deze hele week kunt u weer meelopen met het gezelligste wandelevenement van het jaar! Iedere dag prachtige routes van 5 en/of 10 kilometer door de eigen gemeente en onderweg nog een heerlijke versnapering. Ook dit jaar is de startlocatie en dit jaar gaan we starten vanaf de Schemerpit te Volendam en voor onze lopers van buitenaf, dit is het clubhuis van Tafeltennisvereniging Victory'55. Gelegen op het tennispark van Tennisvereniging Dijkzicht. U kunt zich vanaf heden weer hiervoor aanmelden via de voorinschrijving. U kunt zich zowel via het loket van Sport-Koepel inschrijven als via een online inschrijfformulier. Klik snel verder voor deze link! :: Lees meer