Leon van Schie is ambassadeur van het NHV-Project 'Jongens Handballen'

Tophandballer Leon van Schie vond dat er bij z’n club Kras/Volendam al niet heel veel jongens waren, maar werd pas echt met z’n neus op de feiten gedrukt door Mission Olympic, het schoolhandbal voor de middelbare scholen. “Daar bleek helemaal geen handbal meer aan jongens te worden aangeboden. Samen met Kras/Volendam heb ik toen een plan gemaakt om juist jongenshandbal te promoten. Want het is toch raar dat handbal voor jongens in Nederland zo achterblijft bij de meisjesafdeling, terwijl er in landen als Frankrijk en Duitsland juist meer jongens dan meisjes handballen.”

Het NHV was eind 2016 al met het landelijke project Jongens Handballen! gestart en via zijn werk voor Sportkoepel Edam-Volendam sloot international van Schie daar dan ook graag bij aan. Inmiddels geeft hij ook scholenclinics en Handball Bootcamps in de rest van Noord-Holland én landelijk. “In Noord-Holland is het zeker nodig, want er zijn zo weinig clubs die jongenshandbal aanbieden, dat de jongens die wel spelen grote afstanden moeten afleggen voor hun wedstrijden. En dat weerhoudt ouders er dan weer van om hun kind te laten handballen.”

De reacties op de trainingen die Leon organiseert zijn zeer positief. “Op scholen maken kinderen kennis met een tot dan toe vaak onbekende sport. Ze zijn eerst nog wat sceptisch, maar nadat ik ze bijvoorbeeld een sprongschot heb geleerd, hoor je: ‘dit is leuk!’ Ook bij clubs zie ik dat de jongens super enthousiast zijn. Zo’n Handball Bootcamp is best een pittige training en na afloop zijn ze helemaal kapot. Maar… ze willen altijd meer. Deze periode werken we vanuit het project bijvoorbeeld met het thema ‘tips & trics’: een schijnbeweging, balletje achter de rug om of een effectbal om de keeper te verschalken. Dat vinden die gasten helemaal leuk om te leren.”

De Boys Only Handball Bootcamps zijn gekoppeld aan het project Jongens Handballen!, dat wordt ondersteund door de website www.handbalhelden.nl. Daar staat de Bootcamp-kalender op, maar er zijn ook leuke filmpjes te vinden én een scorebord. Want tijdens elke Handball Bootcamp kunnen de jongens punten behalen, die worden bijgehouden in een online klassement. De 80 jongens die na afloop van alle Bootcamps de hoogste score hebben, mogen deelnemen aan de grote, landelijke finale. Dat gaat in twee categorieën: 11/12 jaar en 13/14 jaar. Op de website kunnen de jongens zelf steeds zien waar ze staan op de ranglijst. “Dat vinden ze leuk en belangrijk: jongens willen nu eenmaal graag overal een wedstrijd van maken. Ze kijken er regelmatig op en dan hoor je ze tegen elkaar zeggen op welke plek ze staan. Maar het leukst van het hele project vind ik toch dat die jongens zo enthousiast bezig zijn met een bal. Ook de vriendjes die ze meenemen die nog niet eerder gehandbald hebben. Dat effect willen we nog verder vergroten, aan nóg meer jongens laten zien hoe leuk handbal is. En voor dat sneeuwbaleffect is het belangrijk dat zoveel mogelijk clubs meedoen. Dus… meld je aan!”, aldus een enthousiaste Leon van Schie.

Het project Jongens Handballen! is inmiddels ongeveer een jaar aan de gang. Sinds het begin van dit seizoen vormen de Handball Bootcamps de kern van het project. Het NHV heeft als doel om een trendbreuk te realiseren in het dalende aantal jongensleden. En dat is inmiddels al gelukt! Door handballende jongens en hun introducés te binden aan het project wordt handbal bij deze doelgroep steeds bekender en verbetert het imago.

Klik hier voor een ‘infographic’ met de belangrijkste resultaten van het project in de afgelopen maanden en de doelen voor dit seizoen 2017-2018.

Maar om de niveauverschillen en reisafstanden bij jongensteams écht te kunnen verkleinen moet er nog veel tijd en energie in het project gestoken worden. Wil jij hierin iets bijdragen, bijvoorbeeld door als vereniging zelf een (gratis) Handball Bootcamp te organiseren, door als trainer Handball Bootcamps te geven, of misschien door sponsor van het project te worden? Neem dan even contact op met de Taskforce Jongens Handballen! van het NHV via jongenshandbal@handbal.nl.

Drukke terugkombijeenkomst Project Glashelder!

Het is bijna een traditie voorafgaand aan de Volendammer Kermis; dinsdagavond sloten 18 jonge sportliefhebbers zich in Sporthal Opperdam aan bij Project Glashelder. Daarnaast verlengden nog eens vijftig kinderen hun al eerder ondertekende contract, waarmee zij aangeven geen druppel alcohol te drinken tot het einde van de overeenkomst. Acht deelnemers voltooiden het traject. Leden van HV KRAS/Volendam en Basketbalvereniging Volendam in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar worden hiermee bewust gemaakt van de gevaren van het nuttigen van alcohol op jonge leeftijd. Samen met hun ouders tekenden zij een nieuw contract of verlengde zij hun oude verbintenis. Verschillende prominenten mensen binnen de beide verenigingen houden een oogje in het zeil. :: Lees meer
 

Rabobank W&O organiseert de Rabobank Clubkas Campagne en wij doen mee!

Middels deze actie stelt de Rabobank € 65.000 beschikbaar voor clubs uit de omgeving! Ook wij doen mee om een mooi sponsorbedrag bij elkaar te sparen om nieuwe leuke activiteiten te organiseren voor de oudere jeugd. Hier hebben wij uw hulp voor nodig! Bent u lid van Rabobank Waterland & Omstreken? Stem dan voor 28 augustus tot en met 17 september op ons via www.clubkascampagne.nl! Laat jouw omgeving weten dat wij meedoen en verzamel zoveel mogelijk stemmen! Elke stem is geld waard! Dus breng jouw stem uit voor Sport-Koepel via www.clubkascampagne.nl! :: Lees meer