Leon van Schie is ambassadeur van het NHV-Project 'Jongens Handballen'

Tophandballer Leon van Schie vond dat er bij z’n club Kras/Volendam al niet heel veel jongens waren, maar werd pas echt met z’n neus op de feiten gedrukt door Mission Olympic, het schoolhandbal voor de middelbare scholen. “Daar bleek helemaal geen handbal meer aan jongens te worden aangeboden. Samen met Kras/Volendam heb ik toen een plan gemaakt om juist jongenshandbal te promoten. Want het is toch raar dat handbal voor jongens in Nederland zo achterblijft bij de meisjesafdeling, terwijl er in landen als Frankrijk en Duitsland juist meer jongens dan meisjes handballen.”

Het NHV was eind 2016 al met het landelijke project Jongens Handballen! gestart en via zijn werk voor Sportkoepel Edam-Volendam sloot international van Schie daar dan ook graag bij aan. Inmiddels geeft hij ook scholenclinics en Handball Bootcamps in de rest van Noord-Holland én landelijk. “In Noord-Holland is het zeker nodig, want er zijn zo weinig clubs die jongenshandbal aanbieden, dat de jongens die wel spelen grote afstanden moeten afleggen voor hun wedstrijden. En dat weerhoudt ouders er dan weer van om hun kind te laten handballen.”

De reacties op de trainingen die Leon organiseert zijn zeer positief. “Op scholen maken kinderen kennis met een tot dan toe vaak onbekende sport. Ze zijn eerst nog wat sceptisch, maar nadat ik ze bijvoorbeeld een sprongschot heb geleerd, hoor je: ‘dit is leuk!’ Ook bij clubs zie ik dat de jongens super enthousiast zijn. Zo’n Handball Bootcamp is best een pittige training en na afloop zijn ze helemaal kapot. Maar… ze willen altijd meer. Deze periode werken we vanuit het project bijvoorbeeld met het thema ‘tips & trics’: een schijnbeweging, balletje achter de rug om of een effectbal om de keeper te verschalken. Dat vinden die gasten helemaal leuk om te leren.”

De Boys Only Handball Bootcamps zijn gekoppeld aan het project Jongens Handballen!, dat wordt ondersteund door de website www.handbalhelden.nl. Daar staat de Bootcamp-kalender op, maar er zijn ook leuke filmpjes te vinden én een scorebord. Want tijdens elke Handball Bootcamp kunnen de jongens punten behalen, die worden bijgehouden in een online klassement. De 80 jongens die na afloop van alle Bootcamps de hoogste score hebben, mogen deelnemen aan de grote, landelijke finale. Dat gaat in twee categorieën: 11/12 jaar en 13/14 jaar. Op de website kunnen de jongens zelf steeds zien waar ze staan op de ranglijst. “Dat vinden ze leuk en belangrijk: jongens willen nu eenmaal graag overal een wedstrijd van maken. Ze kijken er regelmatig op en dan hoor je ze tegen elkaar zeggen op welke plek ze staan. Maar het leukst van het hele project vind ik toch dat die jongens zo enthousiast bezig zijn met een bal. Ook de vriendjes die ze meenemen die nog niet eerder gehandbald hebben. Dat effect willen we nog verder vergroten, aan nóg meer jongens laten zien hoe leuk handbal is. En voor dat sneeuwbaleffect is het belangrijk dat zoveel mogelijk clubs meedoen. Dus… meld je aan!”, aldus een enthousiaste Leon van Schie.

Het project Jongens Handballen! is inmiddels ongeveer een jaar aan de gang. Sinds het begin van dit seizoen vormen de Handball Bootcamps de kern van het project. Het NHV heeft als doel om een trendbreuk te realiseren in het dalende aantal jongensleden. En dat is inmiddels al gelukt! Door handballende jongens en hun introducés te binden aan het project wordt handbal bij deze doelgroep steeds bekender en verbetert het imago.

Klik hier voor een ‘infographic’ met de belangrijkste resultaten van het project in de afgelopen maanden en de doelen voor dit seizoen 2017-2018.

Maar om de niveauverschillen en reisafstanden bij jongensteams écht te kunnen verkleinen moet er nog veel tijd en energie in het project gestoken worden. Wil jij hierin iets bijdragen, bijvoorbeeld door als vereniging zelf een (gratis) Handball Bootcamp te organiseren, door als trainer Handball Bootcamps te geven, of misschien door sponsor van het project te worden? Neem dan even contact op met de Taskforce Jongens Handballen! van het NHV via jongenshandbal@handbal.nl.

Sportief wandelen bij AV Edam!

AV Edam gaat vanaf volgend jaar beginnen met een wandelgroep op de maandagmiddag van 14:00u tot 15:00 uur. De eerste wandeltraining begint op maandag 7 januari 2019 en is bedoeld voor mensen die meer in beweging moeten/willen komen en voor mensen die moeite hebben om alleen te wandelen. De wandelgroep zal begeleid worden door de AV Edam trainers Manfred Mooyer en Tini Zwarthoed. De trainingen vinden buiten plaats op de atletiekbaan en na afloop is er voor wie wil koffie/thee. Bij slecht weer is er een mogelijkheid om binnen te trainen! Om te kijken of het wat voor je is kun je wandelen met een 10-rittenkaart voor € 25,-. Daarmee kun je op 10 maandagen (naar eigen inzicht) komen wandelen met koffie/thee na afloop :: Lees meer
 

Sport-Koepel al ruim 300 uitzendingen betrokken bij de LOVE!

“Een kleine zes jaar terug nam Jan Runderkamp (Worst) contact met ons op om wat te vragen. Aan het einde van dat betreffende gesprek vroeg hij of wij niet geïnteresseerd waren in een radioprogramma zodat we wat konden vertellen over ons werk en gelijktijdig wat sportnieuws uit de gemeente konden brengen” zo vertelt Johan Molenaar. Inmiddels zijn we sinds dat telefoontje al ruim 300 uitzendingen verder en zenden we nog steeds iedere dinsdagavond tussen 18.00u en 19.00u het programma Sport-Koepel Radio uit! Sinds 2 jaar is daar ook op maandag, donderdag en vrijdag het programma Sport-Koepel Sport Vandaag bijgekomen. Waar het programma op dinsdag zich louter richt op de eigen gemeente pakken we met het andere programma de landelijke sportheadlines. Ook dat programma zit op het tijdslot 18.00u-19.00u. Heeft u dus niets te doen of bent u benieuwd naar sportnieuws? Stem dan af op uw Lokale Omroep Volendam Edam! Meer info via www.rtvlove.nl. :: Lees meer